Case Study - UEA Enterprise Centre, Norwich

The Enterprise Centre, a new development by the Adapt Low Carbon Group at the University of East Anglia (UEA) in Norwich, is aiming to achieve both Passivhaus certification and BREEAM outstanding ratings, as well as having one of the lowest embodied carbon footprints of any building of its size in the UK. 

The development hopes to be the first to offer both Passivhaus performance alongside natural and bio-renewable materials sourced through local supply chains. The design team hosted a number of workshops with local suppliers to determine which locally sourced products could be used in the construction of the building.

Shading analysis was undertaken to calculate the optimal level of shading for comfortable internal conditions.

Future climate data was generated by the UEA Climate Team, and used to simulate a range of design scenarios in PHPP to identify the most robust solution over an 87-year period. The lifecycle carbon study, including embodied carbon, allowed optimisation of the building mass, glazing ratios, shading and natural ventilation design.

Rating: 
0
No votes yet